Terrakottaarméer och göteborgare intar Stockholm.

Harri Blomberg på Medelhavsmuseet i Stockholm träffar på en gammal bekant, torso av en romersk man från 100 århundradet före Kristus, som han skissade av för knappt 20 år sedan då han var senast på museet, under den tid han gick på Ålands folkhögskola. Torsomannen hade inte förändrats mycket, men det kan man inte säga om Harri Blomberg... :-)   













 Vecka 39 2010



Arkeologidagen i Lödöse, den 31 augusti 2008. Lämningarna efter det tredje kända tegelbruket från medeltiden i Lödöse, visas upp för allmänheten.

Det är intressant att följa en forskningsgrävning, såsom den arkeologen Anna Ihr håller i Lödöse i jakt på medeltida glasframställning. Invid det forna dominikankonventet i Lödöse öppnade hon en utgrävningsgrop för drygt två år sedan, men den kom att läggas igen och i år fortsatte hon med att gå djupare ned i kulturlagren, vilka kan vara mycket djupa i svenska medeltidsstäder. Fram till Nya tiden importerades en stor del av glasråvaran om den inte kom hit som förädlade produkter, såsom romersk glas redan under romersk järnålder. Senare under exempelvis vikingatiden hade vi glashantverk, men då smälte vi halvfabrikat till de glaspärlor som tillverkades på plats. Exempel har hittats bl a i den vikingatida handelsplatsen i Herrebro, som senare kom att ersättas av staden Norrköping, men givetvis även i Birka, Hedeby och Ribe för att nämna några orter.


Nutida glasslagg från Reijmyre glasbruk i Finspångs kommun, utställda på Arbetets museum i Norrköping, den 18 september 2010.


Under medeltiden torde det dock ha förekommit sporadisk glastillverkning vid framställning av planglas i lokala hyttor till fönster åt kloster, konvent och kyrkor. Ty märkligt vore om man kunde bygga stora tegelkomplex, men inte göra fönster. De arkeologiska bevisen hittills har dock varit sparsamma om äldre glasbruk, men skriftliga finns bland annat om det gjordes glas i Vadstena kloster under slutet av 1300-talet, då lekbrodern Benedikt var verksam som glasmästare och undervisade andra klosterbröder i denna konst. Även tre andra vadstenabor känns till vid namn som sysslade med glasframställning under medeltiden. Denna vecka har grävningsledaren Ihr vid sidan av arkeologer från Göteborgs universitet haft hjälp av arkeologen Eva Žerna från Tjeckien som är specialist på Böhmen, som har varit känd för sin glasproduktion sedan 1300-talet.

Den tjeckiska arkeologen Eva Žerna gästgräver i Lödöse.


En annan specialist är arkeologen Göte Nilsson Schönborg, som höll föreläsning för oss i APT-programmet i tisdags om Nya tidens stadsarkeologi, främst 1600- och 1700-tal. Passar bra då vi nu arbetar med ett fiktivt anbud för en slutundersökning av flera samtida tomter på Kvarnholmen i Kalmar. Det han inte vet om svenskt ostindieporslin är inte värt att veta. Tidigare då jag var aktiv medlem i studentföreningen GAST, hade vi han som föreläsare och senare i höst kommer han till Fornminnesföreningen i Göteborg och föreläser om hans senaste projekt, ett orangeri på Gunnebo slott som han grävt fram tillsammans med studenter från Göteborgs universitet. Intressant och det kan man även säga att Egon Rommedahls heldagsföreläsning i etik på hotell Kusten i Majorna var i torsdags. Rommedahl, född smålänning och numera bosatt i Kungälv, är utbildad teolog och psykoterapeut.

Drygt 2000 år gammalt tegel och lerplattor från Kina.


Veckans kunskapsinhämtande fortsatte i Stockholm, där jag i helgen tillsammans med medlemmar ur fornminnesföreningen besökte två museer. På Medelhavsmuseet fick vi en guidad visning av intendent Kristian Göransson i Cypern-utställningen och i ett bergrum under Östasiatiska museet såg vi på egen hand delar av den välkända kinesiska Terrakottaarmén från Xian, dock väl förberedda då vår sekreterare Else-Marie Lindroth berättade om föremålen som inte bara uppvisade tio av de välkända soldaterna i naturlig storlek från Xian, utan även figurer från Han-dynastin, vilka är mindre. Sammanlagt 320 föremål med vikten 12 ton flögs hit. Terrakottaarmén som skulle skydda den döde kejsaren Qin Shihaungdi byggdes för drygt 2200 år sedan och är ett av 1900-talets största arkeologiska fynd, vilken jag har känt till alltsedan barndomen, då de upptäcktes av några bönder 1974 som skulle gräva en brunn. Världskulturarv blev det redan efter 13 år. Verkligen kul att se!

Utsikten kvällstid från mitt hotellrum på tionde våningen på Park Inn i Hammarby Sjöstad.


Dessutom var det mycket trevligt att få umgås med göteborgare med samma intressen som en själv, samtalen under resan var mycket givande. Det var tre år sedan jag senast besökte Stockholm, är där alldeles för sällan numera. Därför kan jag idag förvånas över nybyggnationer och en massa spårvagnar… inte bara en museilinje utan att det även möjlighet att åka till Sergels torg med Norrköpingslån och susa fram modernt på tvärbanan som passerar orter som Hammarby Sjöstad, där vi bodde över natten.



Utsikten nattetid från mitt hotellrum på tionde våningen på Park Inn i Hammarby Sjöstad.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0