Från Viborgs horisont.

 Harri Blomberg med en sovjetisk officersmössa inköpt i Sankt Petersburg 1992, på City Kebab/Alysa pub i Göteborg. Dagen efter GAST:s julfest 2007, där den flitigt provades och fotograferades. Vecka 50 2010



Электричка (Elektritschka) på Karelska näset. Bilder från Wikimedia Commons.


Några år efter att Sovjetunionen hade slutat att existera, studerade jag ryska vid det statliga universitetet i Sankt Petersburg. Viborg var mitt andningshål nära väst, bara två timmar med lokaltåget Электричка (Elektritschka) från Rysslands forna huvudstad. Man passerade bland annat Systerbäck och Edith Södergrans Raivola[1] på vägen (vilka jag också besökte, vid sidan av många andra platser i Karelen).


Edith Södergran, en pjäs om hennes liv på sommarteatern i Närpes 1993.
 

Jag gillade den medeltida känslan som fortfarande genomsyrade Viborg, slottet, runda tornet och flera medeltida byggnader fanns kvar, samt ruinerna av dominikankonventet och domkyrkan med mera.

 

Gamla hus i Viborg. Bilder från Wikimedia Commons.

Staden hade också en enorm befästningsvall, en staty av Torgils Knutsson (fast numera vänd mot slottet, tidigare mot öst) och Peter den store. Husen hade knappt renoverats och åtminstone för ett och ett halvt decennium så stod det fortfarande busstation på svenska vid busstationen. De förlorade områdena hade en speciell atmosfär. Den förstärktes av vetskapen att min farfar Hemming Blomberg var stationerad här som fångvakt under Andra världskriget.


Staty föreställande Torgils Knutsson, rest i Viborg. Bild från Wikimedia Commons.
 

Mina intryck från och kunskaper om Viborg blev nyligen aktuella, då Kjell Söderlund från Bollnäs håller på och skriver en roman, som delvis utspelar sig i Viborg i början av 1600-talet och vi kom att diskutera stadens utseende under denna tid. Den äldsta kända detaljerade kartan från staden härrör från 1630-talet och den är intressant, för den visar den förändring som den muromgärdade medeltidsstaden genomgick under senare delen av 1500-talet.

 

Fästningsstaden Viborg, befästningarna i Siikaniemi till vänster på bild tillkom under den ryska tiden. Bild från Wikimedia Commons.

Öster om Viborgs stadsmur byggdes på befallning av Erik XIV ett hornverk. En befästning som tog inemot 30 år att uppföra och som stod färdig 1588. Stadens areal fördubblades och nya viktiga försvarsanläggningar tillkom.


Runda tornet i Viborg. Bild från Wikimedia Commons.
 

Runda tornet stod färdigt 1550 och bastionerna Panzarlaks och Euräpä (fi. Äyräpää) några årtionden efteråt. De två bastionerna knöts ihop av tre kurtiner och vilka den sydvästligaste var Vallporten. Norr och öster om befästningen grävdes en 30 meter bred vallgrav. Vallen och Hornverket verkar skifta som namn för den del öster om den medeltida stadsmuren, som delade den kringgärdade staden efter 1588. Viborg fick inte planerad stadsplan förrän omkring decennierna runt 1650.


Panorama över Viborg. Bild från Wikimedia Commons.
 

Stadsbränderna 1627 och 1628 kom dock att bli slutpunkten för den oregelbundna bebyggelsen i Viborg. Den medeltida stadsplanen ersattes av en rutnätsplan, men undantag för viktiga kyrkobyggnader och dylikt med medeltida ursprung.


Viborgs domkyrkas klocktorn. Själva kyrkan förstördes under vinterkriget 18.2.1940. Bild från Wikimedia Commons.
 

Utanför stadsmurarna fanns förstaden och församlingen Siikaniemi (Siknäs på svenska). Den beboddes av obemedlade viborgare och började bebyggas efter 1550. Dess församling grundades 1583. Mellan Siikaniemi och själva staden låg Viborgs slott på en holme, förbunden med broar från fastlandet.

Viborg omkring år 1700 i Erik Dahlbergs ”Suecia antiqua et hodierna”.

Den medeltida stadsmuren kvarstod länge. Viborgs befästningar förstärktes i slutet av den svenska tiden, men intogs trots detta av ryssarna den 13 juni 1710, efter ett andra försök, då man vid det första 1706 ej lyckades.

Det forna dominikankonventet i Viborg.

En del av Finland var det mellan 1811 och 1944, efter det så kallade Gamla Finlands förening med storfurstendömet och så också efter självständigheten 1917 med ett drygt årslångt avbrott 1940-1941.


Bastionen Panzarlaks i Viborg, bild från Wikimedia Commons.
 

Bastionen Panzarlaks finns fortfarande kvar och kan beskådas vid Konstmuseet i Viborg, som byggdes 1930 efter ritningar av den finländske arkitekten Uno Ullberg[2]. Den får mig att tänka på de delar av Carolus XI Rex, i dagligt tal Carolus Rex (även Hållgårdsbastionen), som finns kvar i slutet av Kungsgatan vid Rosenlund i Göteborg.[3]


Carolus Rex i Göteborg.
 

Om denna bastion och andra arkeologiska kvarlämningar från fästningsstaden Göteborg, blev det mycket samtalat om under en av årets sista föreläsningar på APT-programmet. Stadsarkeologen Göte Nilsson Schönborg höll för oss studenter en föreläsning i ämnet i tisdags.

Göteborg omkring år 1700 i Erik Dahlbergs ”Suecia antiqua et hodierna”.

Han har varit med om att gräva ut flera av dessa rester som ligger under vår västsvenska stad och han berättade att de som fornlämningar kan sträcka sig ner hela sju meter under marken, vilket i göteborgska sammanhang hittills nästan alltid har inneburit ett borttagande av dessa vid nybyggnation, bortsett från det som sparades i Biopalatset. Vilket inte sker i städer som Fredrikstad i Norge, där man har behållit allt under jord och i Holland går man inte lika djupt när man gräver.

Provianthuset i Fredrikstad fästning, Norge. Bild från Wikimedia Commons.

 

Dock har utgrävningarna av olika avsnitt försvarsverket inneburit att man har fått sig en bra bild av dess konstruktion. De har byggts med hänsyn till topografin, för där berg går upp i dagen så är de endast 1 meter djupa, medan på tomten bredvid kan det vara nyss nämnda 7 meter. Man har även hittat delar av slottet Älvsborgs tegelmurar från renässansen såsom inslag i befästningsmurarna från andra hälften 1600-talet, då sten- och tegelmaterialet från slottet fick en ny funktion.


Göteborg, fästningsstaden 1705.


1800-talet var annars det århundrade som befästningsstäderna fick sin nådestöt, till skillnad mot medeltidsstadens förhållandevis smala murar så var bastionsstädernas gytter av stenmurar, gångar, vallgravar och ännu fler murar i vägen för städernas expansion.

Stadsporten Kavaljeren (även kallad Storbroporten) vid södra änden av Östra Sjögatan i Kalmar blev färdigställd 1696 och var en av den på 1600-talet flyttade stadens sju portar in till fästningen på Kvarnholmen. De flesta av dessa är idag rivna. Karl XI: s monogram hittas ovanför själva ingången på utsidan av porten.

I Göteborgs fall för omkring 200 år sedan, då den Finlandsfödde landshövdingen Johan Fredrik Carpelan[4] den 19 oktober 1807 skrev ett kontrakt mellan Kunglig Majestät och Göteborgs magistrat om undanröjande av fästningsverken, som av Gustav IV Adolf blivit skänkta till Göteborgs stad för att inom 10 år raseras och bebyggas, ett arbete som påbörjades den 2 november 1807. Kungsparken och Avenyn kunde istället skapas och som har blivit ett signum för staden Göteborg. Ändock bör staden Göteborg försöka bevara mycket av de underjordiska befästningsmurarna, då de är så förknippade med stadens äldsta tider.



[1]
http://sv.wikipedia.org/wiki/Raivola 2010-12-18

[2] http://www.virtuaaliviipuri.tamk.fi/kortteli.php?lang=se&block_id=70 2010-12-18

[3] http://sv.wikipedia.org/wiki/Göteborgs_befästningar 2010-12-18

[4] http://sv.wikipedia.org/wiki/Johan_Fredrik_Carpelan 2010-12-18


Kommentarer
Postat av: Kjell Söderlund

Viborg är intressant både ur svensk och finsk synvinkel. Samt rysk, förståss.

Det må ha lagt mången slant på denna och alla andra fästningar under den finsk- svenska tiden.

Trist bara att "normalsvensken" är så lite intresserad av allt det sok format oss och vår verklighet i dag.

Tack Harri för ditt idoga, kunniga och berikande arbete!

2010-12-18 @ 13:27:24
Postat av: Harri Boy

Kjell, tack själv för de givande samtal som jag för med dig i ämnen som historia och arkeologi. Ser fram mot framtida spörsmål och lycka till med romanen, ska bli kul att ta del av boken när den är färdig!

2010-12-18 @ 23:16:24
Postat av: Olli Tuuri

Hieno stoori!

2014-12-05 @ 13:14:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0